Meester Martijn.nl

Scriptie MI (2)

Conceptversie klaar!
Het zit er op! Na acht maanden hard werken aan mijn scriptie heb ik vorige week de conceptversie van mijn scriptie ingeleverd. Het was voor mij een spannende tijd, omdat ik benieuwd was hoe ik de theorie die ik bestudeerde zou kunnen verwerken in mijn scriptie en later goed zou kunnen toepassen in de praktijk. Maar het was vooral een leerzame tijd, omdat ik steeds meer over de Meervoudige Intelligentie theorie en over begrijpend lezen te weten kwam.

Wat heb ik gedaan?
Voor het praktijkgedeelte van mijn scriptie heb ik zes keer een begrijpend lezen les gegeven aan de hand van de lesmethode  en daarna heb ik een toets afgenomen bij de leerlingen. Hierna heb ik zes methodelessen gegeven waarbij de leerlingen meervoudige intelligentie opdrachten deden. Zo hebben ze een toneelstuk opgevoerd over de tekst, hebben ze de vier fasen van de ontwikkeling van de kikker gekleid, hebben ze een rap gemaakt en hebben ze verschillende geluiden gemaakt die hoorden bij de tekst. Hierna heb ik weer een toets afgenomen.

Wat zijn de conclusies?
Ik heb verschillende enquêtes bij de leerlingen afgenomen over hun motivatie voor begrijpend lezen en over wat ze van de verschillende lessen vonden. Hieruit bleek dat de leerlingen meer motivatie hebben voor begrijpend lezen als ze meervoudige intelligentie opdrachten doen, dan wanneer ze die opdrachten niet doen. Ik heb de toetsresultaten van de twee toetsen met elkaar vergeleken en hieruit bleek dat de leerlingen bij de tweede toets hoger scoorden, dan bij de eerste toets. Dit zou kunnen betekenen dat de leerlingen hoger scoren voor begrijpend lezen als ze meervoudige intelligentie opdrachten doen tijdens de lessen van begrijpend lezen, dan wanneer ze die opdrachten niet doen.

Al met al ben ik heel tevreden met het theorie- en praktijkgedeelte van mijn scriptie en ben ik blij dat uit mijn scriptie blijkt dat het goed is om Meervoudige Intelligentie in te zetten bij begrijpend lezen. In juni heb ik het afstudeergesprek en daarna zal ik mijn scriptie op deze site zetten.

Geplaatst door Meester Martijn in Weblog en heeft geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>